In eerste instantie is het een magische en complexe microkosmos waarin gist en bacteriën in perfecte symbiose samenwerken: de SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist), de essentie van kombucha. Om het gistingsproces op gang te brengen, wordt deze 'moederdrank' samengevoegd met gefilterd water, groene of zwarte thee en rietsuiker, en 10 tot 15% van een eerder gebrouwen kombucha (de starter), die zijn eigen persoonlijke bagage aan de bereiding toevoegt. De gisten verteren de suiker, die omgezet wordt in alcohol, die dan weer door de bacteriën wordt opgenomen om azijnzuur te worden: het is dus een levend proces, dat toch een zekere standvastigheid biedt op het gebied van smaak. Het resultaat in de fles is een verfrissende, sprankelende en lichtzure drank met verschillende smaken.
De Brusselse brouwerij Smile Kombucha, opgericht in 2019, heeft van authenticiteit zijn stokpaardje gemaakt. Teleurgesteld door de industriële versies 'met soda' of gepasteuriseerde kombucha, wilden Nicolas, Augustin, Thomas en Julian terugkeren naar de methode zoals men het thuis zou kunnen maken. Hun productie is ondertussen gestegen van 60 bokalen van 4 liter naar 50 kuipen van 200 liter, met behoud van de traditionele techniek die zij zo belangrijk vinden en van het familiale aspect van hun bedrijf: “Wij willen die menselijke kant in stand houden: we willen niet ergens anders gaan brouwen en hier dan alleen maar het etiket op het eindresultaat plakken. Soms zorgt dat voor moeilijke keuzes, maar onze prioriteit is de kwaliteit van het product en die van het team te behouden”. Het resultaat is een echt gepersonaliseerd drankje: “Onze kombucha heeft zich aangepast aan onze manier van brouwen en aan onze werkruimte, en wij hebben ons aangepast aan de specifieke kenmerken ervan”.